• Magyar Magyar
  • English English
  • Português Português
  • Español Español

Pécsi Tudományegyetem

Bölcsészettudományi Kar
Romanisztikai Intézet
Ibero-Amerika Központ

 

Lectori salutem

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Pécs - Szeged és Budapest mellett - igen jelentős szerepet tölt be a spanyol nyelv, kultúra és történelem oktatásában, kutatásában és terjesztésében. A Bölcsészettudományi Kar mellett általános iskolákban és szakosított középiskolában is tanulhatnak a diákok spanyolul.

Több mint másfél évtizednyi működésre tekinthet vissza a pécsi Ibero-Amerika Központ. Hozzá köthető a Jornadas Iberoamericanas nemzetközi tudományos és kulturális rendezvénysorozat, illetve a nemzetközi tudományos konferencia előadásait tartalmazó Iberoamericana Quinqueecclesiensis kiadványsorozat, melynek soron következő, kilencedik kötete 2016. májusában jelenik meg, elektronikus kiadásban. A Központ, és a pécsi spanyol és ibero-amerikai történeti kutatások vezetője Prof. Dr. Fischer Ferenc, a Bölcsészettudományi Kar dékánja. A Központ munkatársai közé olyan nemzetközileg és hazailag is elismert kutatók tartoznak, mint Dr. Harsányi Iván professor emeritus, vagy Dr. Antonio Domingo Lilón, a PTE BTK Spanyol Szemináriumának vezetője.

A városban működő Kodály Zoltán Gimnázium kéttannyelvű osztályokkal büszkélkedhet, ezek egyike a spanyol-magyar két tanítási nyelvű osztály. Nem kizárólag a pécsi oktatáshoz köthető a spanyol nyelv és kultúra, az egyetlen magyarországi hispán és luzofón kultúrkört népszerűsítő civil szervezet, a Pécsi Magyar-Spanyol Társaság is itt működik, összekötve Pécs polgárait a közép- és felsőoktatási intézményekkel. A pécsi hispán kultúra terjesztői közé tartozik a Pécsi Flamenco Egyesület, mely a méltán híres  spanyol flamenco tánc és zene központja a városban.